Tanıtım

Amacı: Çeşitli endüstrilerde büyük ölçüde ekonomik varlığı olan Bitkisel ve Hayvansal Üretimin disiplinler arası alanda (biyolojik, kimyasal ve ekolojik) analizler yapmak ve özelliklerini akademik bir anlayış içerisinde alarak temel bilgi ve pratiğe sahip olan yardımcı teknik personeli yetiştirmektir. Bununla beraber sağlığa ve ekosisteme zararlı yüksek girdi kullanımının karşısında ortaya çıkan olumsuz sonuçların elimine edilmesini amaçlayarak çevre korunması ve bozulan ekolojik dengenin yeniden tesisi, sürdürülebilir tarım, toprağın yaşatılması, flora ve faunanın korunması biyolojik çeşitliliğin devamı ve kimyasal kirlilik ile zehirli kalıntının da sonlandırılmasıdır.

 

Vizyon: Mezunları, bölge halkının bitkisel ve hayvansal üretim alanında ufkunu açacak gelişmelere ön ayak olan ve tercihlerde ilk sıralarda yer alan bir bölüm olmak.

 

Kabul ve Kayıt Koşulları: Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından uygun puan türünden yeterli puanı almış olmasıdır.

 

Mezuniyet Şartları: Programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmektir.

 

İstihdam Olanakları

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı mezunları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İl ve İlçe Müdürlükleri, Tarımsal Araştırma Enstitülerinde, Belediyelerde,  Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinde, narkotik bitkiler ve bitkisel kökenli kaçakçılıkla ilgili kriminoloji ve adli tıp laboratuvarlarında, gümrüklerde ithal ve ihraç bitkisel ürünlerin kontrollerinde, üniversitelerin ilgili bölümlerinde yer alan herbaryum ve bitki laboratuvarları gibi kamu kurumlarında yardımcı teknik personel olarak çalışabildiği gibi özel sektörde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapabilir, bu alanda depoculuk ve toptancılık yapan firmalara tedarikçilik yapabilir, doğadan toplayabilir, toplatabilir, toplayıcılık faaliyetlerinde bulunan sektörler ile tıbbi ve aromatik bitki ürünlerini ithal ve ihraç eden firmalara, bitkisel ilaç imal eden laboratuvarlara, gıda takviyesi ve bitkisel drogları üreten ve satışını yapan işyerlerine, baharatçılara, bitkisel ilaç yapan ve satan eczanelere, aromaterapi ve fitoterapi merkezlerine, parfümeri ve kozmetik sanayi gibi özel sektör kuruluşlarına hammadde ve ürün temin ederek bu alanlarda istihdam edilebilir. Girişimci ruha ve yüksek özgüvene sahip olanlar ilgili alanlarda kendi işini kurabilir.

 

Bahçe Tarımı Programından mezun olanlar özel sektöre ait fidanlıklarda, tohumculuk firmalarında, zirai ilaç firmalarında, kültür mantarı yetiştiren işletmelerde, seracılık yapan işletmelerde, her türlü iç ve dış mekân süs bitkilerinin yetiştirilmesinde ve peyzaj düzenleme çalışmalarında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait kuruluşlarda, tarımsal alanda faaliyet gösteren kooperatiflerde ve belediyelerde çalışabilir.

 

Üst Derece Programlara Geçiş: Bölüm bünyesinde bulunan her iki program için de Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, DGS (Dikey Geçiş Sınavı )'ndan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, Yüksek Öğrenim Kurumunun belirlediği alanlardaki fakültelere geçiş yapabilirler.